Kredit: JENNIFER GREYLOCK/INSTARimages

Botched bintang Dr. Terry Dubrow menafikan dia melakukan pembedahan yang gagal.

Doktor mendakwa dia diperas $5 juta dolar daripada seorang bekas pesakit yang mendakwa dia hampir mati selepas terkena pisau.

Dr Terry memfailkan perintah mahkamah terhadap Sandy Scoggins, mendakwa pesakit menuntut $5 juta kerana tidak mendedahkan tuntutan kecuaian (Cik Scoggins menjalani pembedahan angkat punggung daripada Terry tahun lepas), Muka surat Enam laporan.

Dr Terry mendakwa bahawa peguam Cik Scoggins menghantar dokumen kepadanya - termasuk penyelesaian pra-litigasi $5 juta - dan surat yang mengatakan bahawa jika dia tidak menyelesaikannya, dia akan memfailkan saman persekutuan dan mendedahkan kisahnya kepada umum.

Dalam dokumen itu, didakwa bahawa 'peguamnya memulakan kempen peras ugut, mengancam Dr. Dubrow berulang kali' dan bahawa mereka akan melaporkannya kepada Lembaga Perubatan California dengan tuntutan mahkamah persekutuan 'dengan niat untuk 'memberitahu dunia'' tentang Dakwaan Cik Scoggins.Walaupun pembedahan pesakit tidak dipaparkan pada rancangan itu, dokumen itu juga menyatakan bahawa mereka akan 'mengheret rancangan televisyen Dr. Dubrow 'Botched'' ke dalam tuntutan mahkamah serta 'Pusat Perubatan Rox, kakitangannya, dan syarikat media yang dia menjalankan perniagaan” dan “menuduhnya memalsukan rekod perubatan Cik Scoggins.”

Dr. Terry menafikan bahawa dia cuai dalam apa-apa cara di sekitar pembedahan, menolak penyelesaian yang dicadangkan dan meminta mahkamah membawa semula kes itu kepada 'timbangtara untuk menjadikannya tertutup,' mengikut perjanjian yang ditandatangani pesakit sebelum pembedahan pada 2019.

'Cik. Taktik memeras ugut Scoggins menunjukkan bahawa dia berniat sepenuhnya untuk mengabaikan Perjanjian Timbang Tara untuk mengganggu dan cuba mencederakan mata pencarian dan reputasi Dr. Dubrow dengan kempen fitnah media yang menggunakan pemfailan mahkamah awam sebagai kenderaannya,” dakwa Terry dalam pemfailan itu. 'Kebenaran perkara ini ialah pembedahan Cik Scoggins dijalankan dengan penjagaan dan perhatian profesional yang terbaik.'

Menurut dokumen itu, Cik Scoggins pertama kali berjumpa pakar bedah untuk 'semakan semula punggung dengan kepak lemak' pada Jun 2019. Terry mendakwa bahawa dia 'dimaklumkan secara khusus tentang risiko komplikasi yang wujud dan besar akibat daripada pembedahan plastik dan keperluan untuk rawatan perubatan selepas pembedahan, yang dia perlu terima oleh doktor lain apabila pulang ke Texas.'

Peguam pesakit, Steven Le Brocq, seterusnya mempertahankan dakwaan mereka mengenai pembedahan yang salah dikendalikan dalam satu kenyataan.

'Cik. Scoggins pergi ke Dubrow untuk menerima pembedahan yang sepatutnya mengubah hidupnya, dan ia berjaya, tetapi dengan cara yang paling teruk yang boleh dibayangkan. Scoggins telah ‘Botched by Botched,'” katanya.

Ini bukan kali pertama pakar bedah A-list telah disaman atau mendakwa pemerasan daripada bekas pelanggan. Kembali pada tahun 2018, Terry mendakwa peras ugut sebanyak $3 juta daripada seorang pesakit yang muncul dalam rancangan itu dan mendakwa Dr. Terry mengacaukan pembedahannya. Seorang lagi pesakit juga memfailkan saman terhadap doktor pada 2018 untuk didakwa merosakkan implan payudaranya .