Joe Hakim telah dibebaskan dari penjara pada bulan Mac tahun ini, tetapi dia kekal dalam tahanan ICE sejak dibebaskan. Dia dijangka akan dihantar pulang ke Itali, tetapi isterinya Teresa Giudice dan keluarganya melakukan segala-galanya untuk memastikan dia kekal di Amerika Syarikat.

Suri Rumah Sebenar New Jersey star berharap bahawa hubungan masa lalunya dengan Presiden Donald Trump , dengan siapa dia membintangiPerantis Selebriti, akan menghasilkan pengampunan, sesuatu yang boleh menyebabkan dia tinggal bersama Teresa dan empat anak perempuan mereka.

Bagaimanapun, Presiden dan Rumah Putih masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai sebarang pertimbangan untuk Joe. Malah, laporan baru mendedahkan bahawa pertimbangan itu tidak ada dalam radarnya.

'Ini belum sampai ke Rumah Putih,' sumber itu mendedahkan kepada ORANG , sambil menambah, 'Jika ia berbaloi pada merit, ini akan menjadi sesuatu, tetapi hanya kerana [keluarga Giudice] bertanya ...'

Sumber itu menyatakan bahawa publisiti dan kemasyhuran sahaja tidak mencukupi untuk mendapat pengampunan.'Beribu-ribu orang telah melalui cara yang berbeza cuba membawa kes yang berbeza' sumber itu menyambung, 'Sebahagian besar daripada mereka tidak menjamin keputusan itu.'

Sudah Hakim , anak perempuan sulung Teresa dan Joe, mencipta petisyen bagi pihak keluarga untuk mendapatkan perhatian Rumah Putih. Petisyen itu meminta Presiden campur tangan untuk membantu mengekalkan Joe di negara ini. Petisyen itu telah memperoleh 84,000 tandatangan kerana mereka kini cuba mencapai 150,000.

Awal tahun ini, Joe menyelesaikan hukuman 41 bulannya kerana penipuan mel, wayar dan kebankrapan. Walaupun dia tidak berjaya merayu kepada lembaga imigresen selepas dibebaskan, Gia berhujah bahawa bapanya harus tinggal kerana dia bukan bahaya kepada masyarakat.

Teresa telah mendedahkan bahawa dia tidak berminat untuk melakukan perkahwinan jarak jauh, memberitahu hos Bravo Andy Cohen dan rakan pelakonnya bahawa dia akan meninggalkan Joe jika dia dihantar pulang. Sehingga itu berlaku, nampaknya dia berjuang untuk dia tinggal bersama keluarganya sambil berurusan dengan orang lain isu keluarga .

Suri Rumah Sebenar New Jerseydijangka kembali lewat tahun ini di Bravo dengan Musim 10.