Christopher Kamon , bekas ketua pegawai kewangan (CFO) daripada Thomas Girardi 's firma guaman kini tidak berfungsi , Girardi Keese, telah ditangkap kerana disyaki melakukan penipuan wayar pada hujung minggu di Maryland.

Berikutan pemfailan aduan jenayah terhadapnya di Los Angeles, yang ditandatangani oleh hakim pada hari Sabtu, ejen persekutuan mengambil Pekerja Girardi Keese , yang dipercayai mempunyai pengetahuan yang luas tentang kewangan Thomas dan firmanya, ke dalam jagaan, di mana dia kekal.

Menurut FBI dan rekod mahkamah yang diperolehi oleh Los Angeles Times , tidak banyak yang diketahui tentang keadaan sekitar penangkapan hujung minggu Chris, yang pertama kali dilaporkan oleh Undang-undang360 , dan kes terhadapnya, serta tuduhan, masih disembunyikan. Yang berkata, tarikh yang didakwa oleh Christopher penipuan wayar berlaku, 16 September 2020, mencadangkan penahanannya berkaitan dengan masanya di Girardi Keese.

Christopher mula bekerja di Girardi Keese sebagai kerani berbayar pada tahun 2000 dan akhirnya mengambil jawatan CFO. Pada ketika itu, dia mula berurusan dengan Thomas secara langsung dan mempunyai akses kepada akaun bank firma itu. Dia juga boleh menyalurkan wang dan menandatangani cek kepada pelanggan.

Dalam pemfailan mahkamah oleh pemegang amanah yang mempengerusikan kes muflis terhadap Girardi Keese, Christopher juga berunding dengan pemberi pinjaman dan menguruskan pelan persaraan syarikat.



Sebagai Suri Rumah Sebenar Beverly Hills peminat sedia maklum, firma guaman Thomas terpaksa muflis beberapa bulan selepas dakwaan penipuan didedahkan. Dan pada akhir 2020 dan awal 2021, dia dituduh menyalahgunakan dana yang dimaksudkan untuk banyak pelanggan untuk mengekalkan gaya hidup mewah dirinya dan isterinya yang kini berpisah , Erika Jayne .

Walaupun Thomas telah menghadapi banyak tindakan undang-undang dan penyiasatan jenayah, dia tidak pernah didakwa secara rasmi dengan sebarang jenayah dan tidak mempunyai mana-mana bekas kakitangannya. Dan semasa dia dipukul dengan lebih 200 aduan semasa bekerja sebagai peguam, Bar Negeri di California tidak melakukannya secara rasmi memecatnya sehingga Ogos 2021.

Berikutan kejatuhan Girardi Keese, Christopher mengupah pasukan pertahanan berkuasa tinggi dari firma undang-undang Skadden Arps dan kekal menutup mulut di tengah-tengah prosiding mahkamah yang sedang berjalan. Bagaimanapun, pada 2021, dia telah bekerjasama dengan pendakwa raya apabila dia membelek komputer riba dengan rekod kewangan firma.

Christopher muncul di bilik mahkamah persekutuan pada hari Isnin di Baltimore dan dibawa ke penjara tempatan, Pusat Tahanan Chesapeake, di mana dia akan kekal sehingga perbicaraan pada hari Khamis.