Thomas Girardi , suami kepada Suri Rumah Sebenar Beverly Hills ahli pelakon Erika Jayne , sedang menghadapi satu lagi tuntutan mahkamah.

Mengikuti tuntutan mahkamah $15 juta daripada Kumpulan Kewangan Undang-undang dan saman $5 juta daripada pemberi pinjaman Arizona Stillwell Madison atas pinjaman yang tidak dibayar, Thomas dituduh gagal membayar pampasan kepada salah seorang mangsa letupan saluran paip gas San Bruno selepas dia mengalami kecederaan dan trauma yang teruk pada September 2010.

Menurut laporan daripada Kawasan Teluk NBC , Thomas dituduh menahan terlalu besar sebahagian daripada wang PG&E yang dibayar untuk membayar pampasan Joseph Ruigomez , yang melecur pada lebih 90 peratus badannya dalam letupan itu.

Teman wanita Joseph, Jessica Morales, serta tujuh yang lain, maut dalam letupan itu.

Pada tahun 2015, Joseph muncul di sebuah peringatan, di mana dia menjelaskan trauma yang dialaminya, berkata, “Anda hanya perlu menumbuknya di kepala anda, dia mahu anda gembira; cuba jangan biarkan fikiran itu menyeksa anda … teruskan.”Joseph memfailkan saman terhadap Thomas dan firma guamannya, Girardi Keese, pada hari Rabu, tetapi dia tidak mendedahkan berapa banyak wang yang telah ditahan. Dalam saman itu, peguam Joseph mendakwa Thomas telah melanggar kontraknya dengan gagal membayar Joseph baki wang yang dia terhutang.

PG&E membayar sekitar $500 juta untuk menyelesaikan saman yang difailkan terhadap mereka selepas letupan itu.

Joseph dan keluarganya bergantung pada bayaran baki penyelesaian mereka untuk menampung perbelanjaan perubatannya yang berterusan. Setakat ini, dia telah menjalani 30 prosedur.

'Sudah hampir sembilan tahun sejak hari yang mengerikan di San Bruno itu,' kata Joseph dalam satu kenyataan pada hari Rabu. 'Kami mendapati ia lebih sukar dengan setiap kitaran yang berlalu, dan apa yang saya mahukan adalah untuk menyimpulkan urusan kami dengan Girardi Keese, jadi keluarga kami boleh cuba untuk meletakkan ini di belakang kami.'

Dalam kenyataannya sendiri kepada NBC Bay Area, Thomas berkata dia 'secara jujur, melakukan kerja yang hebat'' dengan kes Joseph. Dia menegaskan dia kini mengikut jadual pembayaran yang diminta oleh keluarga.

“Kami menyimpan wang itu sebagai amanah, dan kemudian ada permintaan untuk dia mendapatkan dana itu. Kami menghantar mereka separuh daripadanya seperti yang diminta, dan kami memaklumkan kepadanya dia boleh mendapatkan separuh lagi pada 7 Julai. Pada 7 Julai, kami akan menghantar tambahan $5 juta, dan kami akan mengira faedahnya,” kongsinya.

Suri Rumah Sebenar Beverly Hillsmusim sembilan disiarkan pada hari Selasa jam 9 malam. di Bravo TV.