Menurut The Los Angeles Times, seorang pendakwa raya persekutuan mendakwa di mahkamah bahawa CFO firma guaman Tom Girardi (suami yang terasing kepada Suri Rumah Sebenar Beverly Hills bintang Erika Jayne ) menggelapkan $10 juta daripada akaun bank firma itu.

Didakwa begitu Christopher Kamon , 49, menggunakan wang yang dicuri untuk membeli rumah agam Caribbean, mengubah suai rumah di Los Angeles, dan menyediakan pengiring dengan hadiah dan stipend bulanan. Salah satu hadiah didakwa termasuk dompet bernilai $120,000.

Peguam berkongsi dakwaan ini terhadap Christopher di Mahkamah Daerah A.S. pada perbicaraan penahanan di Maryland. Bekas CFO Girardi Keese telah ditangkap selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Baltimore-Washington atas tuduhan penipuan wayar, yang difailkan oleh pendakwa raya Los Angeles. Christopher sedang terbang dari Bahamas.

Christopher bekerja untuk Girardi Keese selama dua dekad, walaupun peranannya yang didakwa dalam rasuah firma itu masih menjadi misteri. Seperti yang dilaporkan oleh outlet , kedudukannya sebagai CFO memberikannya pengetahuan tentang wang yang mengalir melalui akaun. Selepas kejatuhan firma itu, Christopher berulang kali menggunakan haknya terhadap tuduhan diri ketika dia diminta memberi maklumat melalui prosiding mahkamah.

Dalam perbicaraan pada hari Khamis, Colleen McGuinn , penolong peguam A.S., mencadangkan Christopher menjalankan 'penipuan sampingan' sendiri, yang berasingan daripada ' skim kecurian yang lebih besar ” di firma itu. Operasi berasingan itu masih merupakan penyiasatan aktif, dakwa Colleen. Ia kononnya termasuk kira-kira $100 juta kerugian dana pelanggan dan mungkin 'perancang bersama', yang mungkin termasuk peguam dan Christopher.Tidak diketahui sama ada Tom terlibat dalam perkara ini. Tom sendiri telah dituduh menggelapkan berjuta-juta daripada bekas pelanggan .

Pendakwa raya berkata Christopher hidup dengan baik di luar kemampuannya, iaitu pendapatan tahunan $350,000. Wang yang dicuri itu didakwa membantu menyokong pengubahsuaian rumah yang berlangsung selama 13 bulan, dan ia memberinya cara untuk memberi $20,000 setiap bulan kepada seorang wanita yang tidak dikenali, yang didakwa ditemuinya di tapak pengiring. Peguam mendakwa Christopher membawa wanita itu dalam perjalanan mahal dengan dana yang dicuri dan akan menghujaninya dengan hadiah yang mahal.

'Ini bukan jenis kecurian Robin Hood,' kata Colleen. 'Ini semata-mata ketamakan dan gaya hidup mewah.'

Selepas keterangan dikemukakan, Majistret A.S Hakim Matthew J. Maddox mengeluarkan bahawa Christopher kekal dalam tahanan persekutuan, dan dipindahkan ke negeri California untuk menghadapi pertuduhan itu.

Hakim Maddox berkata Christopher akan menghadapi hukuman yang panjang jika dia disabitkan kesalahan, dan dia menunjukkan 'kurang amanah' kerana dia telah mengambil langkah untuk mencipta kehidupan untuk dirinya sendiri di Bahamas. 'Saya percaya bahawa jika anda tahu tentang waran tangkap, anda akan kembali tidak mungkin,' kata hakim.

Mekanisme dakwaan penyelewengannya, serta nama orang lain yang terlibat, masih tidak diketahui. Pemfailan tertentu yang berkaitan dengan kes itu dimeterai. Pendakwa raya menunjukkan bahawa beberapa contoh penyelewengan termasuk sogokan daripada peguam. Christopher didakwa mengeluarkan cek bernilai ribuan dolar kepada peguam dan orang lain yang memindahkan dana secara tunai kepadanya.

Akhirnya, di mahkamah, ejen khas IRS mendakwa Christopher 'bertanggungjawab untuk memasak buku' di Girardi Keese. Ejen persekutuan telah cuba mencari dana dan aset rahsia.

Selepas firma itu runtuh, Christopher menjual atau meletakkan di pasaran beberapa hartanah yang dimilikinya. Menurut Colleen, bekas CFO itu memunggah mereka untuk cuba mencairkan aset, dan hasil $2.2 juta beliau disalurkan kepada firma guaman Bahamas untuk membeli rumah di sana.

Wanita yang tidak dikenali dari perkhidmatan pengiring itu kini menjadi saksi utama. Dia mendakwa Christopher mempertimbangkan idea untuk melarikan diri dari A.S. dan mendapatkan pertukaran nama. Colleen berkata wanita itu mendakwa Christopher telah menjadi 'paranoid,' menggunakan beberapa telefon, dan meminta wanita itu datang ke Caribbean untuk tinggal bersamanya.

Wanita itu dikatakan memberitahu Christopher selepas FBI menghubunginya pada bulan Ogos. Didakwa, selepas mengetahui bahawa rakan 'perancang bersama' turut dihubungi, dia terbang ke Bahamas dan tinggal di sana sehingga Jumaat minggu lalu. Dia dikatakan telah menutup rumah Bahamas bernilai $2.4 juta.

Pendakwa raya berkata warga asing di negara itu boleh menjadi pemastautin tetap jika mereka mempunyai harta yang berharga lebih $750,000, yang akan menjadikan sebarang percubaan masa depan untuk menahan Christopher lebih rumit.

Colleen mendakwa bahawa Christopher adalah risiko penerbangan, dan dia tidak sepatutnya dikenakan ikatan. Pendakwa raya juga berkata skim penyelewengan itu merumitkan sumber mana-mana dana yang mungkin digunakan untuk jaminan.

Janji 'bon monetari diturap dengan wang kotor,' kata Colleen.

Jessie K. Liu , peguam bela, berhujah Christopher bukan risiko penerbangan dan mendakwa dia berulang-alik dari Bahamas ke Amerika Syarikat dalam beberapa bulan lalu. Dia berkata Christopher kembali ke negara itu untuk melawat keluarga, dan (dalam apa jua keadaan) Bahamas mempunyai perjanjian ekstradisi apabila ia datang ke A.S.

'Jika Encik Kamon cuba melarikan diri,' kata peguam bela, 'dia melakukan kerja yang sangat buruk.'