Pada perlawanan akhir Reunion EPIC Suri Rumah Sebenar Potomac , kami kembali untuk lebih banyak rahsia untuk diberitahu! Bagaimanakah roller coaster satu musim ini akan berakhir? Mari kita buka pengikat yang teduh dan lihat apa yang kita temui.

Mari kita kembali ke tempat yang kita tinggalkan, tetapi saya sangat mengesyorkan agar anda mempunyai eggnog berduri di sisi anda untuk mengubati sendiri melalui drama yang tidak kemas ini. Saya mesti memberi amaran kepada anda bahawa perkara-perkara tidak selalu seperti yang kelihatan di Potomac. Kami telah dibimbing untuk mempercayai hampir sepanjang musim bahawa drama sebenar adalah antara Monique dan Candiace, tetapi terdapat kebakaran lain yang membara. Kami melihat hubungan palsu Gizelle sedang terbakar dan kini akan melihat vitriol yang dimuntahkan antara Gizelle dan Chris Samuels.

Kita mula kembali dari minggu lepas dengan Andy menyoal Monique mengenai ketidak-reaksinya. Candiace meninggalkan set dengan air mata dan pergi ke belakang pentas untuk bersama Chris B. Dia bingung tentang sebab Monique tidak melakukan apa yang dia jangkakan dia lakukan pada kamera.

Monica sedang berkongsi dengan Andy bahawa tangan Candiace di mukanya adalah pencetus dari zaman kanak-kanak. Dia mendakwa dia memproses perkara secara berbeza daripada kebanyakan.

Candiace menegaskan dia tidak mempunyai pilihan selain memfailkan pertuduhan. Dia berasa marah kerana media mendapat maklumat tentang pergaduhan itu sebelum ia disiarkan. Monique mengakui bahawa dia mengenali rakan yang membocorkan cerita itu kepada akhbar. Dia menafikan penglibatan dalam menyebarkan berita sebelum musim disiarkan.Andy bertanya kepada Monique bagaimana perasaannya apabila Karen berkata dia akan mendakwa Monique jika dia mengheretnya. Dia dapat melepasi apa yang dikatakan oleh Karen tentang menuntut pertuduhan kerana dia berhak mendapat pendapatnya sendiri. Monique memberitahu kumpulan itu bahawa Karen telah memanggilnya keluar dari kamera kerana tingkah laku buruknya.

Andy bertanya sama ada wanita lain mahu Monique masuk penjara. Robyn tidak mahu dia ditangkap dan diambil dari anak-anaknya. Gizelle , sangat sombong dengan wajah limaunya yang pahit, lebih suka Monique memasangkan gelang buku lali padanya. Dia mungkin mempertimbangkan untuk meletakkan satu pada Jamal supaya dia boleh mencipta pengikat teduhnya sendiri pada kecurangannya di Atlanta dengan Tanya Griffin .

Candiace berpendapat 'peguam dukun' Monique mendesaknya untuk menuntut balas. Dia tidak suka bahawa dia mendapat imej penjahat yang jahat kerana penonton menyangka dia cuba mengambil Monique daripada anak-anaknya. Monique diberitahu bahawa peguam Candiace menyaman berjuta-juta dan menggunakan rakaman Bravo sebagai leverage. Saya dapat rasa bahawa ada kebenaran untuk perkara ini, tetapi ia akan diselitkan semasa Reunion ini. Selain itu, peguam Monique mestilah tidak terlalu 'curang' kerana dia berjaya membuat semua pertuduhan Candiace terhadap Monique ditolak...

Ashley Terus terang terkejut dengan apa yang berlaku apabila dia melihat rakaman itu. Dia mengakui bahawa dia setia kepada Monique kerana dia nampaknya tahu di mana tulang-tulang itu dikebumikan. Ashley pada dasarnya telah memilih pihaknya berdasarkan perlindungan diri daripada pakaian kotornya yang disiarkan.

Monique cuba memberitahu Candiace bahawa kejadian itu dicetuskan oleh insiden zaman kanak-kanak dengan ayahnya. Dia pada dasarnya berkongsi bahawa dia telah dibuli oleh ayahnya. Tindakan Candiace membawanya kembali kepada kejadian itu.

Monique meminta maaf kepada Candiace dan akhirnya mengakui bahawa dia tidak layak menerima apa yang berlaku kepadanya. Candiace berpendapat permohonan maaf ini terlambat 365 hari. Saya perlu bersetuju dengan perkara ini kerana sepatutnya ada beberapa resolusi sebelum ini, tetapi peguam terbabit mungkin tidak mahu perkara itu berlaku. Bravo juga tidak kerana alasan mereka sendiri.

Monique menegaskan bahawa dia tidak akan meminta maaf melalui media sosial dan peguamnya tidak mahu dia memilikinya lebih awal. Saya percaya bahagian kedua kerana peguam itu mungkin tidak mahu dia memiliki secara terbuka bahawa dia mempunyai sebarang kesalahan kerana kes duel.

Monique menuduh Candiace melakukan 'barangan ular' di belakangnya. Dia nampaknya menjangkakan kekacauan ini akan berakhir dengan meminta maaf kepada Candiace pada ketika ini. Candiace tidak menerima permintaan maafnya. Dia marah dengan lagu itu ' Seret Ratu ” dan merasakan ia disasarkan kepadanya. Monique mendakwa ia tidak ditujukan kepadanya. Dia tidak jujur ​​tentang niatnya untuk menulis lagu itu. Candiace membaca liriknya dan ia jelas merupakan lagu tentang pertengkaran itu.

Candiace akan mengakui bahawa dia seorang tukang kata dan pandai 'cussin and fussin.' Dia fikir dia lucu tentang interaksinya dan tidak bertindak. Candiace berpendapat bahawa jika dia tidur dengan suaminya atau mencuri wangnya, maka dia berhak menerima rawatan itu. Dia enggan mengakui bahawa kata-katanya merosakkan dan sangat menyakitkan.

Karen dipanggil atas kesetiaannya kepada Monique. Candiace merasakan bahawa Karen tidak mengambil kira perasaannya. Dia menghargai hubungan mereka dan merasakan Karen tidak membalas.

Karen mendakwa komen keadaan perubatannya tentang Monique tidak sesuai kerana dia bukan seorang doktor. Dr. Wendy cuba menyelitkan dirinya ke dalam perbualan ini. Dia hampir seperti kanak-kanak di dalam kelas dengan tangannya berkata, 'Hello, hello, anda tahu siapa doktor?' Saya minta maaf, saya tidak boleh dengan orang yang terlalu sombong ini.

Karen dipanggil untuk meninggalkan parti rambut palsunya. Dia menafikan bahawa dia merancang bahawa dua diva saingan ini akan bertembung di acara rambut palsunya. Karen mengubah perasaannya tentang kejadian itu apabila dia melihat laporan polis mengenai Candiace 'melepaskan gelas untuk mempertahankan diri.' Mengapa Andy memanggil Grande Dame kita penipu?

Nampaknya, Karen menelefon Bravo dan melaporkan Candiace kerana mengugutnya berhubung komennya di media sosial. Dia menggunakan teks daripada Candiace di mana dia merasakan bahawa Karen telah meminta Robyn dan Gizelle bersalah atas peranan mereka dalam plot ini. Karen fikir mereka menyalakan api dan duduk dan memerhati api membakar antara Monique dan Candiace.

Dalam teks ini, Candiace memberitahu Karen untuk membakar di neraka yang kekal. Ya, terdapat banyak jeritan sekarang antara kedua-duanya. Karen tidak menyesal menghubungi bos Bravo. Sejujurnya saya tidak menjangkakan kedua-duanya akan menjadi begitu panas.

Andy cuba menengahi perlawanan yang menjerit antara Karen dan Candiace ini. Dia fikir kerana mereka adalah kawan yang tulen, itulah sebabnya ia menjadi sangat panas. Encik Andy mungkin betul-betul faham tentang perkara ini.

Andy meminta masa tamat dan suami dibawa keluar. Chris Samuels nampaknya benar-benar bersemangat sudah. Dia bertanya kepada Monique jika ada sesiapa yang memiliki plot ke atas anaknya.

Saya terganggu dengan bahagian belakang pakaian Robyn. Saya tidak pasti sama ada kesan peluh besar di belakang pakaiannya atau hanya lari dari pewarnaan belang zebra pada rambutnya. Maaf, saya menyimpang, tetapi anda kadangkala menangkap sesuatu apabila ia beralih dari satu babak ke satu adegan.

Andy cuba bertanya kepada Chris S. tentang dokumentari 'Last Dance'. Chris tidak berminat dengan omong kosong Andy. Dia mahu sampai ke akar umbi musim ini. Dia berasa marah dan sangat kecewa dengan khabar angin tentangnya bapa bayinya . Saya perlu katakan saya tidak suka melihat dia begitu kecewa kerana saya peminatnya.

Andy cuba mengubah naratif dengan Chris S. dengan bercakap tentang kekasih kita T’Challa . Chris berkata dia bukan seorang haiwan tetapi ia membuatkan keluarganya gembira jadi dia adalah permainan. Maaf, saya hanya terpesona dengan dia dan persona gergasinya yang lembut.

Michael didakwa di majlis perkahwinan di Carolina Selatan. Juan , aka pemain bola, terpaksa bekerja dan sedang dalam latihan bola keranjang. Gizelle berkata, 'Jamal sedang bersyarah.' Pasti mereka semua SIBUK! Kenapa ketiga-tiga pemain ini tidak hadir? Mereka semua adalah sebahagian besar jalan cerita sepanjang musim dan mereka diberikan hantaran keras di Reunion? Saya memanggil bullsh*t mengenai kepura-puraan Bravo ini!

Eddie kelihatan sungguh tampan dan kacak. Dia disoal siasat tentang hubungannya yang retak dengan keluarganya. Eddie dan Wendy hampir berkahwin selama 10 tahun dan dia berbangga dengan itu. Dia kelihatan seperti seorang lelaki yang benar-benar baik dan jika dia mahu mencapai usia 11 tahun, dia mungkin mahu memikirkan semula penyertaan isterinya dalam rancangan ini!

Ray ditanya tentang masalah rumah tangganya musim ini dengan Karen. Dia tidak suka menjadi tumpuan musim ini. Ray memang memanggil Karen sepanjang tahun di mana dia memberinya segala-galanya dan dia manja. Dia tidak berasa seperti dia berhutang apa-apa wang selepas dia menjaganya dengan memberinya wang saraan. Encik Huger tidak mengambil naungan kewangan ini duduk!

Chris ditanya tentang memotong kord dengan dompet Dorothy dan berpindah ke rumah baharu mereka. Dia tidak menyukai komen yang Candiace telah buat pada masa lalu mengenai kehidupan seks mereka. Dia mendakwa kehidupan seks mereka menjadi lebih baik sejak mereka mempunyai rumah baru untuk dibaptis.

Chris S. disoal tentang penglibatannya dengan anak-anaknya. Dia terdengar seperti dia meningkatkan permainan ayahnya. Chris berasa sedih atas jenakanya tentang Monique. Dr Wendy tidak suka jika suaminya Eddie mengecewakannya seperti itu. Dia perlu melihatnya sebagai gurauan dan berhenti berlagak seolah-olah dia begitu prima dan wajar selepas dia tertangkap kamera berkata beberapa perkara yang agak melecehkan.

Adakah saya baru mendengar Gizelle berkata dia memerlukan pengawal keselamatan untuk melindunginya daripada Chris Samuels kerana video Instagramnya? Dia membuat video dengan Monique dan berang dengan apa yang dia anggap sebagai plot terhadap keluarganya. Chris berkata jika dia bukan lelaki, dia akan menghentak mereka. Dia meminta maaf kepada perancang utama, Gizelle. Chris mahu bertukar menjadi Bruce Jenner dan menampar wanita ini. Berhenti, Chris, jangan membungkuk ke tahap yang sangat rendah Gizelle.

Gizelle memasukkan seluar dalamnya ke dalam gumpalan apabila Chris berdiri seperti dia akan meletakkan tangan ke atasnya. Dia perlu lebih risau tentang di mana Jamal meletakkan tangannya. Ini adalah satu lagi situasi yang saya tidak nampak semasa reunion ini. Siapa tahu bahawa mereka berdua akan menjadi lebih panas daripada Monique dan Candiace?

Candiace, dengan sangat tenang saya mungkin menambah, bercakap dengan Chris tentang perbualan selepas mandi bayi Andy. Dia merasakan khabar angin tentang Chase tidak mempunyai merit jadi dia memilih untuk tidak mengakui kebodohan itu. Saya suka apabila dia berkata bahawa 'Gizelle adalah gosip dan sangat tidak kemas.' AMIN, Kakak!

Andy tidak faham mengapa ini begitu hangat kerana ia tidak dibawa ke kamera. Kami kemudian mendapat montaj klip untuk menggambarkan di mana perkara itu tidak berlaku. Pengeluar itu sedang bersiar-siar dengan Encik Cohen!

Gizelle berfikir kerana dia ditanya oleh Chris sama ada bayi itu kelihatan seperti dia bahawa dia membuka pintu. Adakah saya baru sahaja mendengar Gizelle berkata, 'Kenapa bajingan besar itu ada di sini?' Soalan yang lebih baik ialah mengapa Pastor Holy tidak hadir untuk menebus dosa-dosanya?

Robyn dan syarikat topi bolanya yang tidak masuk akal disebut dan dia mendakwa jualannya luar biasa. Wanita lain mendakwa bahawa bahan yang digunakan di dalamnya melindungi tepi mereka. Robyn juga disoal oleh Andy sama ada dia dan Juan akan berkahwin lagi atau tidak. Robyn didakwa pecah tanah di rumah baharu. Cukainya didakwa 'dikendalikan.' Apakah maksudnya?

Gizelle dan Chris S. benar-benar mempunyai banyak permusuhan antara mereka. Dia tidak dapat menjawab apabila soalan itu timbul tentang menyebarkan khabar angin tentang Chase. Gizelle benar-benar penyamun yang cemburu bermata hijau.

Ashley ditanya tentang komen misteri Michael mengenai Juan tidak pernah sampai ke altar dengan Robyn. Dia menjelaskan bahawa Juan baik dengan keadaan. Robyn sangat gembira kerana Juan Dixon tidak ada ketika Chris bercakap tentang betapa kecewanya mendengar soalan tentang bayinya. Mengapa dia melakukan sesuatu untuk melindunginya? Dia telah menjadikan dia kelihatan seperti keset bermata hijau sepenuhnya sejak rancangan ini bermula mengapa dia mahu mempertahankan kehormatannya sekarang? Beri saya rehat, Robyn!

Andy bertanya kepada Chris B. tentang pertengkaran dengan Michael di majlis pertunangan. Saya perlu memberikannya kepada Ashley. Dia curiga tabah apabila tingkah laku buruk Michael dibangkitkan. Chris B. kecewa kerana dia tidak membenarkan lelaki lain tidak menghormati wanita di hadapannya.

Chris S. memeluk isterinya dan memberitahu dia betapa dia mengagumi kekuatan isterinya semasa semua ini. Dia jelas seorang yang lembut apabila bercakap tentang isterinya. Saya suka Chris Samuels ini!

Chris memang perlu membuang komen teduh yang ditujukan kepada Gizelle. Dia perlu mendapatkan bantuan kerana 'mencederakan orang menyakiti orang.' Nota sampingan: Kami telah melihat klip pratonton dia berkata demikian dan kami semua dipercayai bahawa dia merujuk kepada Candiace tetapi sebenarnya Gizelle. Hmm, penyuntingan rendang Bravo!

Kedua-dua Chris telah datang kepada saat Yesus. Syukur kepada Tuhan kerana mereka berdua dapat belajar untuk mengetepikan perbezaan mereka dan meneruskan. Chris B. mahu isterinya kembali kerana Candiace telah berubah sejak ia berlaku.

Kami kini mendapat komen akhir daripada semua wanita. Wendy fikir dia berpidato dengan cara yang agresif. Tidak, hanya dengan cara yang sombong. Robyn gembira kerana dia menyuruh Juan menyarung cincin itu. Ya, untuk kamera, tetapi dia tidak dapat muncul untuk Reunion ini, bukan? Ashley sangat gembira kerana dia mengandung bayi nombor dua. Saya hanya tidak mendapat hubungan mereka dan tidak akan pernah.

Gizelle, dengan dahi lemonnya terbalik, membohonginya* tentang menghubungi Jamal tentang khabar angin itu. Dia masih memutarkan kisah cintanya yang tidak masuk akal yang dihidupkan semula apabila kita semua tahu ia adalah satu penipuan. Karen sangat gembira mendapat lamaran daripada Ray. Dia berharap dia tidak mendapat sumpahan suri rumah daripada pembaharuan nazar. Kami juga begitu!

Andy menamatkan perjumpaan musim kelima selepas 11 jam. Wah! Itu benar-benar penuh peristiwa. Mereka memutuskan untuk semua melakukan 'Wendy slither' daripada perjumpaan itu. Ia adalah pembalut, anda semua, dan saya memerlukan koktel yang lebih kuat daripada eggnog untuk berehat selepas musim ini! Saya ingin mengucapkan Selamat Tahun 2021 kepada semua dan terima kasih kerana menaiki kereta api gila ini bersama saya sepanjang musim! Semoga sihat dan jumpa lagi tahun hadapan!