Kredit: Charles Sykes/Bravo

Naomie Olindo baru-baru ini kena saman daripada bekas rakan sekerjanya, Virginia 'Ginny' Cox . Dalam saman itu, Virginia mendakwa Naomie tidak membayarnya apa yang mereka persetujui pada asalnya.

Virginia juga berkata dia dibawa sebagai pemilik bersama sebelum itu Pesona Selatan star didakwa menyingkirkannya daripada jenama fesyen L'Abeye, dan dia mendakwa Naomie menggunakan taktik menipu untuk mengawal perniagaan itu.

Tetapi dalam tuntutan balas Naomie, dalam pemfailan yang diperoleh oleh Muka surat Enam , bintang mendakwa bahawa tuntutan Virginia adalah 'fitnah.'

'Selepas ditamatkan perkhidmatan kerana kecurian pekerja dan salah laku lain, Cox memfailkan saman fitnah ini dengan niat untuk memeras wang melalui satu set tuntutan yang secara sedar palsu,' kata Naomie melalui dokumen undang-undang.

Menurut outlet itu, Naomie mengejar hampir semua dakwaan Virginia dalam aduan itu, termasuk dakwaan bahawa Virginia adalah pemilik bersama. Dia juga mendakwa bahawa Virginia telah ditamatkan perkhidmatan selepas mencuri lebih daripada sekali.Lelaki berusia 30 tahun itu berkata Virginia menggodam akaun Amex Naomie dan menggunakan mata daripada kad itu untuk bercuti di Florida bersama teman lelakinya. Bintang itu mendakwa Virginia mengambil pakaian daripada syarikat itu dan mendapat keuntungan daripada menjualnya di kedai konsainan di kawasan tempatan.

Kerana apa yang didakwa berlaku, Naomie berkata dia perlu memasang kamera keselamatan di premis itu, tetapi Virginia didakwa 'mematikan'nya dalam beberapa minit.

Pengarah pemasaran L'Abeye Madison Acee menawarkan afidavit dalam pemfailan, bersetuju dengan bosnya bahawa Virginia mencuri daripada syarikat itu.

'Saya menyaksikannya beberapa kali membeli barang dan dikenakan caj pada kad syarikat dan merujuk 'tidak peduli' apa yang Naomie fikirkan semasa berbuat demikian,' kata Madison. 'Dia akan menolak kad syarikat pada saya dan memberitahu saya untuk menggunakannya untuk mengisi minyak di dalam kereta saya.'

Bagaimanapun, peguam Virginia memberitahu outlet itu, 'Kami menafikan bahawa Cik Cox mencuri sebarang wang daripada Olindo atau syarikat mereka.'

Naomie mendakwa bahawa etika kerja Virginia menjadi lemah selepas perniagaan bermula pada 2018. “[Dia] kadangkala tidak muncul bekerja sehingga tengah hari atau awal tengah hari [biasanya] akibat keluar dan minum malam sebelumnya,” dakwa bintang Bravo dalam dokumen, dan dia menambah bahawa minuman keras rakan sekerjanya pada hari Ahad bertukar menjadi 'kejadian biasa', yang didakwa menjejaskan kerjanya.

“Apabila pekerjaan Cox dengan Syarikat berkembang dan bermula pada November 2021, Cox menjadi semakin tidak produktif, berprestasi rendah, dan berulang kali membawa sikap negatif dan toksik yang menjejaskan budaya kerja dan rakan sekerja secara buruk,” kata Naomie.

Selepas memecat Virginia, rakan sekerja itu didakwa mula 'kelihatan semakin tidak terkawal,' menulis mesej gangguan kepada Naomie dan rakan sekerja yang berbeza.

Naomie berkata Virginia mengancam untuk 'melayari akhbar dan tapak gosip selebriti' jika Naomie tidak 'membayar' atau 'melakukan apa-apa untuk mengecewakannya'.

Bintang itu berkata Virginia 'tidak pernah' pemilik kerana dia tidak pernah 'melabur wang dalam syarikat itu,' dan dia 'tidak sanggup' membuat 'risiko kewangan.' Dia juga tidak memasukkan dirinya sebagai pemilik dalam penyata cukai kerana dia didakwa ingin 'kekal sebagai pekerja' apabila dia diminta untuk melabur.

Menurut Naomie, Virginia 'sedar sepenuhnya' Naomie adalah pemilik tunggal.

Naomie mendakwa dia memanggil Virginia sebagai 'rakan kongsi' dalam temu bual akhbar untuk membuat dia tidak berasa 'malu atau diperkecilkan,' mendakwa ia hanya ihsan untuk 'pekerja pengasasnya.'

'Selepas dipecat kerana mencuri, Cox kini cuba [untuk] mengeksploitasi kejadian ini untuk keuntungan yang diperoleh secara haram, nampaknya tidak terpengaruh dengan ketidakjujuran dan ketidaksetiaannya yang telah menyebabkan kesulitannya,' kata pemfailan itu. “Cox sentiasa seorang pekerja. Dia bukan dan bukan pemilik.”

Naomie mahukan perbicaraan oleh juri, serta ganti rugi 'sebenar', 'berakibat' dan 'punitif' akibat daripada dakwaan Virginia. Naomie kini menyaman bekas rakan sekerja itu untuk enam tuntutan balas, termasuk pencerobohan privasi dan fitnah.