Jenelle Evans dan suaminya, David Eason , berperang dengan ibunya, Barbara Evans .

Selepas Barbara diberikan hak penjagaan sementara anak perempuan mereka , Ensley yang berusia dua tahun, disebabkan oleh siasatan berterusan ke atas pembunuhan anjing keluarga mereka , Nugget, bekas Ibu Remaja 2 bintang memanggil polis kepadanya dua kali.

Menurut a TMZ laporan pada 2 Julai, Jenelle mula-mula menghubungi polis mengenai ibunya selepas mendengar jeritan di latar belakang apabila dia menghubungi Barbara untuk memeriksa anak-anaknya. Barbara kemudian menutup telefonnya. Semasa panggilan kepada polis, Jenelle meminta mereka melakukan pemeriksaan kebajikan di rumah Barbara.

“Saya hanya cuba menelefon dan memeriksa anak-anak saya dan saya mendengar banyak jeritan dan jeritan di latar belakang. Saya tidak tahu apa yang diperkatakan. Dia menjerit dan menjerit dan meneruskan tentang anak-anak, mengatakan bahawa anak saya memukul anak perempuan saya. Dan kini dia enggan menjawab telefon,” kata Jenelle.

Semasa panggilan berasingan, David, yang menembak mati Nugget pada akhir April , menuduh Barbara mengunci Ensley di dalam biliknya.“Ibu mertua saya telah mengurung anak saya yang berusia dua tahun di dalam bilik tidur supaya dia boleh mandi. Dan sekarang dia tidak boleh membuka pintu dan anak saya ketakutan. Dia menjerit di telefon sejak lima hingga sepuluh minit yang lalu,” dakwa David kepada pengendali 911.

Menurut David, Jace yang memberitahunya Ensley telah dikunci di dalam biliknya.

Semasa panggilan diteruskan, David meminta pengendali memfailkan laporan dengan Perkhidmatan Perlindungan Kanak-kanak. Dia dimaklumkan bahawa dia perlu melakukannya sendiri.

Manakala TMZ mengesahkan Barbara, yang mempunyai hak penjagaan penuh Jace , akhirnya dapat membuka pintu Ensley sendiri, tidak disahkan sama ada David memfailkan laporan terhadapnya dengan CPS atau tidak.

Berita mengenai panggilan 911 datang hanya sehari selepas itu TMZ mendedahkan Jenelle dan David adalah berusaha untuk mendapatkan semula hak penjagaan anak-anak mereka dan menggunakan kehadiran abangnya Colin di rumah Barbara untuk menentangnya. Seperti yang dijelaskan oleh outlet itu, Jenelle dan David percaya anak-anak mereka lebih bahaya di rumah Barbara berbanding di rumah mereka.

Walaupun Jenelle dan David telah menghadapi banyak masalah dengan undang-undang sejak beberapa bulan lalu, Colin mempunyai sekurang-kurangnya lapan pertemuan dengan polis sejak Februari. TMZ mendedahkan bahawa Colin telah beberapa kali menghubungi polis untuk melaporkan kemungkinan pengintai dan kemungkinan pecah rumahnya. Dia juga mencadangkan bahawa seseorang meletakkan bahan kimia ke dalam airnya dan menuduh David sebagai suspek yang mungkin.

Colin nampaknya mengalami paranoia, dan dia dituduh berhadapan dengan seorang wanita yang sedang mengambil gambar hutan berhampiran rumahnya untuk mengambil gambar rumahnya. Ketika itu, polis menjawab panggilan dan menasihatkan Colin supaya meninggalkan wanita itu sendirian. Kedai itu juga mencatatkan panggilan gangguan yang dibuat kepada polis di mana seorang ahli keluarga dituduh membuang barang ke dalam rumah dan mengeluarkan ugutan.